pühapäev, 13. november 2016

Kunstiteose analüüs: Pablo Picasso "Gertrude Steini portree"

Valisin oma analüüsitavaks kunstiteoseks Pablo Picasso teose “Gertrude Steini portree”. Teos maaliti aastatel 1905-1906 ning praegu asub ta Metropolitani muuseumis New Yorgis. Otsustasin just selle teose kasuks, kuna olin seda Metropolitani muuseumi külastades näinud ning see oli mulle seal väga võimsa mulje jätnud ja sellega ka meelde jäänud. Teos on maalitud Picasso roosa perioodi lõpus enne kubistliku perioodi algust ning ta liigitatakse ekspressionismi alla. Maal ennustab juba ka mingis mõttes ette kubismi algust Picasso loomingus, kuid siiski ei leia sellelt veel selgeid kubismi tunnuseid.
Läikiva tekstuuriga õlimaal kujutab endast USA kirjaniku ning kunsti toetaja Gertrude Steini portreed. Maalil valitseb üleüldine tume olustik, domineerivad tuhmid, summutatud värvid, mis teevad teose rahutuks. Värvidest on kasutatud pruune, punaseid ning beeže toone- just kogu värvikompositsioon hakkab tekitama teoses ka rütmi. Näiteks on tugitoolis kasutatud punakaid varjundeid ning punane on ka Steini rinnanõel. Picasso on Steini keha kujutanud kergete pintslitõmmetega ning ümarate ja pehmete joontega. Nägu on kujutatud aga nurgeliselt ja skulpturaalselt, kasutades jõulisi ja sirgeid jooni. Steini raskete laugudega, peaaegu et rombikujulised silmad on inspireeritud Pürenee poolsaarelt pärit skulptuurist, mida Picasso oli Louvre’is näinud. Just näo selliselt kujutamine vihjab peatselt saabuvale kubismi perioodile. See oli esimene portreemaal, kus Picasso oli lasknud ilmekatel jõulistel vormidel võtta üle looduslähedase kujutamise. Keha ja näo vastandumine loob aga maalile teatavat vastuolulisust.
Fookuses ja esiplaanil on tugitoolis istuv Gertrude Stein, kes on toetunud ühele käele ning suunanud pilgu vaatajast mööda. Pea ja küünarnukid tekitavad kolmnurkse kompositsiooni. Tema poosis ja istumismaneeris on liikuvust- tundub, nagu hakkaks ta kohe püsti tõusma.
Nii Picasso kunstnikuna kui Stein modellina jätavad mulle tõsise ja lausa ametliku mulje- kunstnik oma lihtsa maalimisstiiliga ja modell oma poosi ja olekuga. Maalil ei ole modelli poolt tekitatud segavaid faktoreid nagu liigseid kaunistusi või silmatorkavat riietust. Teose vaataja on sunnitud kogu oma tähelepanu andma maalil kujutatule ja tunnistama võimsat portreed, mitte olema segadusse viidud intensiivsest taustast või keskkonnast, otsides midagi muud kujutatut. Kuigi maali taust on vaigistatud ja tuhmunud, on siiski tunda Steini vaikselt ümbritsevat liikuvust.
Gertrude Stein oli Picasso hea sõber ning tema kunsti suur hindaja. Picasso austas sügavalt Steini ning pakkus talle võimalust teha temast portree. Stein on öelnud, et käis Picassole maali jaoks istumas lausa kuni 90 korda. Picasso soovis algusest peale kujutada Steini aukartustäratatavana. Stein oli kogukam naine ja kunstnik kasutas tema suurust osavalt ära, toetades ta ettepoole nõjatuma nii, et ta domineerib aktiivselt kogu maali. Koos tugitooli seljatoega ning vihjamisi maalitud varjuga nurgas hoiavad Steini ümarad ja laiad õlad teost koos. Samasugust põhimõtet oli varasemalt kasutanud Picasso suurim rivaal Cezanne oma teosel “Madame Cezanne’i portree”. Seega on ilmselge, et Picasso sai inspiratsiooni just sellelt teoselt. Nägu ei suutnud Picasso aga Steinile kuidagi maalida. Picasso ütles, et ta ei näe enam maali vaadates Steini. Seega sõitis ta puhkusele Hispaaniasse ning lõpetas maali tagasi Pariisi naastes, kujutades Steini nägu just nii, nagu tema enda visioon ette nägi, mitte nagu loomulik oli.  Tänapäeval teatakse “Gertrude Steini portreed” kui ühte 20. sajandi võimsamat portreed.


Kasutatud materjalid: 
The Unlikely Friendship Of Gertrude Stein & Pablo Picasso. Loetud: https://theculturetrip.com/europe/france/paris/articles/gertrude-stein-pablo-picasso-an-unlikely-friendship/
Portrait of Gertrude Stein (1906) by Pablo Picasso. Meaning and Interpretation of Modern Portrait Painting. Loetud: http://www.visual-arts-cork.com/paintings-analysis/gertrude-stein-picasso.htm
Gertrude Stein. Loetud: http://www.metmuseum.org/toah/works-of-art/47.106/
Picasso, Portrait of Gertrude Stein. Loetud: 
https://www.khanacademy.org/humanities/art-1010/early-abstraction/cubism/a/picasso-portrait-of-gertrude-stein
Portrait of Gertrude Stein, 1905 by Picasso. Loetud: http://www.pablopicasso.org/portrait-of-gertrude-stein.jsp

Famous Paintings: Portrait of Gertrude Stein. Loetud: http://www.themasterpiececards.com/famous-paintings-reviewed/bid/23539/Famous-Paintings-Portrait-of-Gertrude-Stein

Picasso’s Portrait of Gertrude Stein. Loetud: https://www.poets.org/poetsorg/text/picassos-portrait-gertrude-stein